HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Salix 13.37

2011.12.17. 18:00 :: dslll

A Salix nevéből is kikövetkeztethetően Slackware alapú, szinte bármilyen ablakkezelővel, a fenti verzió 2011. májusi.
Hardverkövetelmény sajnos nincs megadva, 256 MB RAM és 2.5 GB HDD elméletileg elég. (Gyakorlati tapasztalat alapján 6 GB HDD alatt nem megy simán a telepítés.)

Az elsőnek próbált KDE-s verzió kilép a telepítőből, a kbd... fájlnál, ami a billentyűzetkiosztásokhoz kell. De sajnos akkor is, ha alapértelmezett us keymap-en hagyom.
Kiderült, hogy pont azért, mert nincs hardverkövetelmény megadva. A telepítő, ha nem auto-n hagyom, elárulja, hogy neki bizony 5 GB HDD legalább kéne a rootnak, így nem FULL-t telepítek, hanem MINIMAL graphical environment-et. Az megy, települ szépen.
Települni települ, csak nem indul, lefagy a rebootnál. Hisztizik ez is a TNT2 miatt, így megy a gépbe be a Radeon 7000 újra. Azzal el is indul végre.

Az egyik szemem sír, a másik nevet.

Nevet, mert a KDE szép. Mit szép, gyönyörű. És miután feltettem a magyar nyelvi csomagot, ékesen beszél magyarul, eddig a legjobban. Alkalmazást kell még feltenni, mert ugye nem tudtam full installt csinálni, de nagyobb vinyónál ez nem volna gond. (Egy 8-as (!) magyar Firefox alól írom ezt, pont innen.)

És sír, mert a bootidő 2 perc 10 mp, az alapban megevett RAM 280 MB (ezt már nem tudom mivel mértem, soknak tűnik nekem is). És sajnos általában is lassú az egész, mintha XP lenne. 3/5. Kár érte.






 

 

 

Ugorjunk a Fluxbox-os verzióra. A telepítésnél ugyanúgy az 5 GB-os határba ütközöm, sebaj. Magyarabbul indul, mint a KDE-s, de úgy is marad (a menü nem magyar). Továbbra sem tetszik. :-( Pedig gyors és használható. (1 perc bootidő, 50 MB foglalt RAM).



Következzen az Xfce-s verzió.
Ez már tetszik. Rendesen beszél magyarul, Firefox 8, Gslapt - gyorsan rá lehet jönni - , a többit fel kell tennem, mivel telepítéskor ugye kicsi volt a vinyó. Elég gyors, 75 mp bootidő, és ugyanannyi MB lefoglalt RAM. És az Xfce azért már bőven nem fapad, kapunk egy kis eye candy-t is, igaz a sebesség már csak 4/5. Jó!





 

Utolsónak hagytam az LXDE-s Salixot. Magyarul beszél. Jól. Fapadosabb az Xfce-nél, bootidő 68 mp, alapban evett RAM 60 MB. De szerintem nem gyorsabb annyival, mint amennyivel egyszerűbb. Más liga. (És már megint ágyúval lőttem verébre, annyira nem volt mivel screenshotot csinálni, hogy - hipphopp, ez tény - felraktam egy Gimpet.)


Én a Fluxbox helyett mindenképp az LXDE-t választanám, de ha a hardver engedi, akkor inkább az Xfce-t. Szebb, többet tud, számomra az az igazi arany középút (mármint a twm/JWM/Fluxbox/Openbox és a Gnome/KDE között). De azért az LXDE sem rossz választás. És a Salix sem, úgy általában. (Érdekesség a Ratpoison, tessék utánaolvasni.)

Pár dolog, ami mindegyik verzióra érvényes: 1 GB swap-ot kér, és legalább 5 GB-ot még rootnak, így 6 GB vinyó a minimum. Egy 10-es nem árt.
A TNT2M64-es kártyával egyik sem ment, a Radeon 7000-el rendben volt minden. Kíváncsiságból kotortam egy S3-as 4 MB-os AGP-s szörnyet, ment azzal is. (Az Xfce-t és az Lxde-t próbáltam vele, utóbbinál a szemem vájta ki a freki, és nem is tudtam menüből állítani sehol, kotorászni nem volt kedvem, inkább ment vissza a Radeon. Egy példa az Lxde viszonyított fapadosságára az Xfce-hez képest.)
 

 

Honlap: http://www.salixos.org/
Distrowatch: http://distrowatch.com/table.php?distribution=salix

1 komment

Címkék: kde fluxbox xfce lxde slackware

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr803351355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dslll 2012.05.10. 12:51:18

Ma kijött a Salix MATE. Nem rossz, szép, végül is Gnome. :-) Persze lassabb és erőforrásigényesebb bármelyiknél (na jó, a KDE-nél nem). De a MATE léte már önmagában öröm. :-)))
süti beállítások módosítása