HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

A linux disztribúció

2011.10.30. 18:00 :: dslll

Amit mindenképp elvárok:

1. Tudjon rendesen magyarul. 'Félmagyarintás' nem elég. (Ez elég sokat kizár.) Nem saját célra készül, jó eséllyel kerül olyan helyre, ahol kell, hogy magyarul tudjon, a felhasználó nem fogja különben érteni.

2. Naprakész, frissíthető, aktív disztró legyen. A félkész vagy 'alvó' disztribúciókat kihagynám. Amit túl kevesen csinálnak, lelkesen ugyan, de csak szabadidejükben, hobbiként, azok eléggé ingadozó frissességűek. És ez gyakran látszik is rajtuk.

3. OOB. Avagy menjen "out-of-the box". Sima telepítés, majd gond nélküli működés. Apróbb bütykölés belefér - kicsit utánaolvasok, megoldom - , de ha túl sokat kell fúrni-faragni rajta, az már kiesik. (Pl. ha nem indul el a grafikus felület.) Elhiszem, hogy egy-egy disztro-ból nagyon sokat ki lehet hozni, de ha ehhez sok idő és munka is kell, akkor nálam felejtős. Ha úgy tetszik, lusta vagyok.

4. A előző posztban említett vason kéne "elég jól" futnia. (Ezt majd még később kifejtem.)

5. 'Rendes' telepítős linuxban gondolkodom. Bár imádom a pendrive-ról/CD-ről futó minidisztrókat (pl. DSL, Xpud, Slax, Geexbox), egyszerűen zseniálisak, de ide most nem ez kell.


Ezen felül:

Szeretnék valami 'pofásabb', klasszikusabb - Start menüs ?! - ablakkezelőt (LXDE, Xfce), bevallom a Fluxbox vagy az Openbox nem tetszik annyira. (Gnome-ról, KDE-ről nem nagyon álmodok ilyen gépen.) De ez szubjektív szempont, ha minden másban kifogástalan, ezen nem fogok fennakadni.
Ubuntu LTS-t használok egyébként (desktop és szerver), így inkább annak a 'rokonságán' igazodom el, de ez sem zár ki alapvetően semmit. Nem esek kétségbe, ha magától értetődően el lehet igazodni egy teljesen új dolgon.
Szoftveres téren jó volna, ha a legelterjedtebb programok elérhetőek lennének. Magyarul, nem túl elavult verziók és a kisebbek/gyorsabbak. (Inkább Chrome és Abiword, semmint Firefox és Open/Libreoffice.)
És a rendszergazda/felhasználói megkülönböztetés nagyon nem ártana. Felhasználói ügyetlenkedések biztos elkerülésére. Autologin is jó, ha van.

Az itt következőkön kívül biztosan próbálok mást is, de ha kiderül, hogy nem magyar pl., akkor nem említem.

Ja igen: Linuxok terén hiányos haladó felhasználói tudással rendelkezem. Nem rontok el particionálást, kiszedem az MBR-ből, és ha muszáj szerkesztem is a grubot, nem probléma a parancssor, a vi sem, de hardveres gondok - nem ismer fel ezt meg azt - esetén megakadok. Utána tudok olvasni, és minden bizonnyal több problémát meg tudnék oldani, mint amihez kedvem és időm van.
A leírások is ehhez igazodnak, nem fogok leírni egy telepítést, ha találok ilyet, csak belinkelem. Inkább csak a tapasztalatokra, benyomásaimra koncentrálok.

Mivel egy-egy install után jön a következő disztró a gépen (nem virtuálisan telepítek), ezért az olyan kérdésekre, hogy "ebbenalinuxbanhogykelleztmegaztcsinálni", egyáltalán nem biztos, hogy fogok tudni válaszolni.

(Tudom, hogy a KDE/Gnome és a nagyobb társai "desktop environment"-ek és nem szimplán ablakkezelők, egyszerűen rossz beidegződésből nevezem néha így mindet. Bocs.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr523326332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása