HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Linux Mint 9 Fluxbox és Kubuntu 10.04 LTS

2012.01.14. 18:00 :: dslll

A 9-es Linux Mint (Isadora) a 10.04-es (Lucid Lynx) LTS Ubuntu-ra épül. A Linux Mint nem sokban tér el az Ubuntu-tól (leegyszerűsítem, tudom), alapban van benne Java és Flash, kodekek, tesznek bele pár saját dolgot, és zöld. (Mindkettő 2013 áprilisáig támogatott.)

Ami hiba az Ubuntuban, az megvan a Mintben is, pl. a Lucid óta megvan az Intel8xx integrált VGA hiba, ha ilyen chipsettel szerelt alaplapra telepítem, lényegében használhatatlan lesz, elmegy a kép, fagy, tuti biztos megoldás nem létezik rá.

Hardverkövetelmények: A Mint 256 MB RAM, 4 GB HDD-t ír, Ubuntuéknál meg a régieket nem is nagyon lehet megtalálni, a gyári Shipit-es CD tokján mindenesetre pontosan ugyanaz van, mint a Mint igénye.

A Fluxbox-os Mint sem szereti a TNT2M64-emet. :-(
A Radeon-nal megy jól. Felment, semmi gond, szokás szerint nem tetszik :-). De nagyobb baj, hogy a magyarítás nem elég jó. Az, hogy a Fluxbox menü angol, az kisebb gond, de hogy a Leállító menü is színangol, az már baj.

A bootidő nem rossz, 55 másodperc, az alapban fogyasztott RAM 80 MB.



A KDE-nél azért csak a Kubuntut nézem, mert a Linux Mint 9 KDE-s verziója már nem CD-s, hanem DVD-s, ami nálam a vas korlátai miatt kiesik.

Van gyári szép kék telepítőlemezem (ó a csodás Shipit, az LTS-eket mindig megrendeltem), de nem azt használom, töltöttem le frisset, 10.04.3-at.

Ez elindul, de aztán rögtön fagy a TNT2M64-en (Tornado, Innovision).
A Radeonnal persze jó, a telepítés majd' egy óra. Utána a KPackageKit szépen leszed frissítéseket, szép. De persze sokat fogyaszt, 176 MB alapban evett RAM és 100 másodperc a szokásos számok. Ugyanakkor meglepő, hogy inkább a KDE lassú, az alkalmazások maguk nem annyira (OpenOffice, Firefox). Utóbbi kettővel 260 MB-ra megy fel a RAMfogyasztás. Tulajdonképpen a várthoz képest jól megy. Egyes a tálcán csücsülő kisalkalmazások nem magyar nyelvűek ("Connected", "No messages"), a többi meg igen. Hm?!

(Elszoktam már a KDE-től, de beismerem a Gnome3/Unity-nél jobban tetszik. A menük néha túlbonyolítottak.)

Hopp, átváltottam a menüt klasszikusra, így sokat javult.




 Egész szimpatikus a végeredmény.

Honlap: http://linuxmint.com/rel_isadora_fluxbox.php, http://www.kubuntu.org/
Distrowatch: http://distrowatch.com/table.php?distribution=mint, http://distrowatch.com/table.php?distribution=kubuntu

Szólj hozzá!

Címkék: kde ubuntu fluxbox

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr153387985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása