HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Debian 6 (Gnome), Ubuntu 11.10 és Linux Mint 12

2012.02.18. 18:00 :: dslll

Közeli rokonok. Illetve a Debian mintha fejlődésben visszamaradt gyerek volna, de erről majd később.

Hardverkövetelmények: a Debiannál nem is keresem :-), az Ubuntu esetében a javasolt RAM 512 MB, a HDD 5 GB. A Linux Mint 12-nél ugyanez, egy adalékkal: a "kényelmes" használathoz 1 GB RAM ajánlott.

A Debian - bár dátum szerint ez a generáció - valójában inkább a 10.04 LTS Ubuntuhoz (Mint 9-hez) áll közelebb. A kernel még nem 3-as, a Gnome 2.30-as, a szoftverek is régebbiek (OpenOffice, Firefox/Iceweasel 3.5; és még Synaptic is van alapban). De cserébe gyors, stabil, régi ismerősnek tűnik - pedig még soha nem telepítettem. Valójában a Debian 6.0.3 (Gnome) tényleg egy Ubuntu 10.04.2 v. 10.04.3, csak az "eredeti" verzió (?!).
Gyorsaságban veri a többieket, ezt előre merem mondani: 80 másodperc bootidő és 100 MB RAM. Magyarsága kitűnő, és OOB/telepítés terén sem okoz problémát. Nekem tetszik.

Következzen az Ubuntu 11.10. Mondtam már, hogy utálom a Unity-t? (Pedig először látom, nincsenek előítéleteim.) Egységsugarú debileknek van kitalálva netbookra. Nem bírom átállítani a témát valami egyszerűbb-gyorsabbra, nem tudom hol van, amit telepítek (egyáltalán hogy telepítek? Megvan, Windows gomb. Tudom, Super.). Mi van, ha nem egy böngészőt/szövegszerkesztőt használok, ha nem férnek el a gyakran használt alkalmazásaim az oldalsó indítóizén? Miért kellett mindent eldugni? Miért kell hülyékhez alkalmazkodni? Minek kellenek nekem ekkora böszme ikonok? Miért nem válthatok vissza 'klasszikus' menüszerkezetre könnyedén?
Itt nincs menü/étlap, csak sajtburger, krumpli meg kóla (azt mindenki szereti, nem?), ha mást akarok, rimánkodni kell a pultnál, és esetleg kapok valamit.
A hisztivel nem vagyok egyedül (persze sok mindenre rájöhetnék idővel, de annyira idegen, hogy egyelőre most csak felhúz).
Lehet, hogy netbookra, szélesvásznú laptopra jó a Unity, de általánosságban hülyét kapni tőle. Miért kellett összegyúrni?

Összefolyik a "Gyorsindítás" és a "Tálca", nem tudni mi fut, és mi csak indítóikon (mint a Win7-ben). Persze van ott egy apró kis háromszögecske, az meg pont a netbookokon nem látszik rendesen. És miért nem tudok két példányt elindítani egy alkalmazásból?

Na jó, abbahagyom, biztos bennem a hiba, túl konzervatív vagyok. Amúgy a felület gyorsan indul, a bootidő 80 mp (mint a Debiannál), de az alapban evett RAM 205 MB (ez meg a duplája). A működés egyébként lassú. (Amúgy szép, letisztult a felület.)





 


Utolsónak hagytam a Mint 12-t. Bajban is vagyok vele, ugyanis a felület nem töltődik be teljesen, nincs menü, csak három ikon (azt hiszem, a Gnome3-at sem szeretem).. Megoldani csak úgy sikerült, ha kijelentkezek és Gnome Classic-ban lépek be. Ott ugyan tudok Gnome3 témát váltani, de így sem jön be a Gnome3-as felület sajnos, így a screenshot is Gnome Classic-os lesz.

Ahhoz képest tűrhetően fut (90 mp bootidő és 150 MB RAM, Gnome Classic esetén), viszont furcsa mód a magyar nyelvvel van több probléma. Alkalmazások, menüelemek, sok minden angolul. Ez nagy hiba.

 

Választanom kell? Teljesen egyértelműen abszolút nyilvánvaló, hogy Debian. A másik kettő csak dühít és vacakol.

Honlap: http://www.debian.org/, http://www.ubuntu.com/, http://www.linuxmint.com/rel_lisa.php
Distrowatch: http://distrowatch.com/table.php?distribution=debian , http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu, http://distrowatch.com/table.php?distribution=mint

1 komment

Címkék: gnome debian ubuntu

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr583402872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dslll 2012.08.25. 20:54:48

Lecseréltem az Ubuntumat Debianra. A laptopomon volt egy 8.04 LTS Ubuntu, aminek ugye már nem volt támogatása. De közben ugye ott a hírhedt Intel 8xx VGA bug (Intel 855GM a chipset), tudtam, hogy gond lesz, de azért megpróbáltam a 10.04-re frissíteni, de persze belepusztult. Ami a legdurvább, hogy a telepítőlemez el sem indult rajta, sötét képernyő lett a vége mindig.
Így aztán egy Debian 6.0.5 lett belőle. (Gnome-ot akartam, azt szoktam meg, a Debian Squeeze-ről meg már tudtam, hogy nincs meg az Intel 8xx bug benne. Igaz, MATE is lehetett volna. Majd legközelebb.) A wifihez drivert kért az elején, annak utána kellett kotorni, de aztán az is simán megy most már. A régi szoftverek néha bosszantóak, az OpenOffice még hagyján, de az Iceweasel... (FF 3.5?!) Az Epiphany-ról ne is beszéljünk, és a legrosszabb, hogy nem lehet uninstallálni, mert a Gnome része. Így lett Chromium (6-os, ősrégi) és Opera (manuálisan, de legalább 12-es), ez a legjobb.
süti beállítások módosítása