HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Lubuntu 10.04 és Linux Mint 9 LXDE

2012.01.28. 18:00 :: dslll

Közeli rokonok ők is, azonos alapok (Ubuntu 10.04), és ablakkezelő (LXDE).

A Lubuntu 10.04 nem LTS-nek indult, de mivel ezután (10.10) állt le az i586 támogatás az Ubuntunál (a Lubuntu ekkor még nem volt a hivatalos Ubuntu projekt része), így további támogatást kaptak, mintha LTS volna.
A Linux Mint 9 mindig LTS-nek számít, nem különböztetik meg a grafikus felülettől függően. 192 MB RAM-mal és 3 GB HDD-vel beéri hivatalos adatok szerint. A Lubuntunak kevesebb is elég, 128 MB RAM állítólag, egyéb adatot nem találtam.

A Lubuntuval kezdtem. Fapad :-), a magyarság nem 100%, de elfogadható, Abiword, Gnumeric és Chromium, de legalább mind magyar. A boot gyors, 40 másodperc, az alapban fogyasztott RAM 58 MB. Egész jól megy, ez tény. (Persze Java és Flash nincs, utóbbi biztos megkeserítene minden böngészést.)

 

Következzen a Mint. Elsőre ugyanaz zöldben. Aztán mégsem. A magyarsága rosszabb (nem az alkalmazásoknál, hanem rendszerszinten), (angol nyelvű) Firefox van Chromium helyett, van Java és Flash, valamint egy "Software Manager", amivel saját csomagokat szedhetünk le.
Az autologin nem működik, olvasni kell, és bütykölni, de megoldható.
A Flash-t ha kikapcsolom, jobban járok. (Itt ajánlanám Firefoxhoz a Quickjava nevű plugint, egy mozdulattal lehet Flasht, Javat, Javascriptet, css-t, Silverlightot ki- és bekapcsolni.)

A bootidő 52 mp, az alapban fogyasztott RAM 78 MB.

A Lubuntu gyorsabb, de a kettő között igazából a szimpátia dönt. Ha az OOB fontosabb, akkor Mint. Ha a gyorsaság, és jobb magyarság - és nem gond manuálisan összeszedni a hiányzó dolgokat - , akkor Lubuntu.
A Lubuntu nem frissül alapból (nincs meg benne az Ubuntu Frissítéskezelője, vagy én nem találtam), a Mint igen. Azt azért hozzátenném, hogy a Mintet lehet jobban magyarítani, használok egy Mint 9 LXDE-t másik gépen, most hasonlítottam össze, "magyarabb", de már nem emlékszem, hogy csináltam. :-(
(Közben azért rájöttem, meg is csináltam. Így már magyar a Firefox is. Az autologin is megy.)



Bár a Lubuntu gyorsabb, de nekem a Mint most jobban tetszik, pofásabb, jobban 'egyben van', persze dolgozni kell ezzel is.

Ha viszont szigorúan venném a magyar nyelvet, mindkettő kiesne. :-)

Honlap: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=60, http://lubuntu.net/
Distrowatch: http://distrowatch.com/table.php?distribution=mint, http://distrowatch.com/table.php?distribution=lubuntu
Teszt: http://mogorvamormota.hu/2010/05/02/lubuntu-10-04/

Szólj hozzá!

Címkék: ubuntu lxde

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr573402861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása