HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Utolsó?!

2012.06.02. 18:00 :: dslll

Utolsó poszt, mert kötelező átállni az új rendszerre a blog.hu-n. :-)))
Na jó, nem egészen csak ezért. (De ezért is.)

Most már élesben megy. Hozzájutottam egy jó kis Compaq-hoz. Small form factor-os Deskpro EN. Jól szerelhető, kisméretű, van benne anyag, nehéz rendesen.
Intel 815-ös alaplap, PIII/733, 3 SD slot (szépen feltöltöttem 3x128 MB 133 MHz-es modulokkal), integrált VGA, LAN, USB, hang. Kapott egy 13 GB-os HDD-t, ami előtte egy jobblétre szenderült IBM Netvistában szolgált. ;-)

Valami használhatót akartam belőle. A korábban leírtak alapján. Debian/Ubuntu/Mint vonalon indultam, a támogatás miatt. A Gnome-osok nem futottak elég jól (kíváncsiságból azért megpróbáltam), az LXDE-seket egyelőre elvetettem.

A Mint 9 Xfce-t fent hagytam pár napig, de nem győzött meg. Így jelenleg a Debian 6 Xfce van rajta, ami egész jól megy, kivéve a böngészőt, ott még próbálkozom, sajnos a mai oldalak (Flash) megölnek mindent. Szívesen fogadok tippeket.

A VGA eleve problémásan kezdett, mert valami furcsa videomódban indul a gép, így a Debian telepítő mindig fagyott (a karakteres is), a vga(mode)=771-el kellett bűvészkedni, hogy sikerüljön. (Érdekes módon a Mint 9 Xfce simán települt és futott. Az Ubuntu meg települt, de nem indult.)

Ráadásul az integrált VGA az amúgy sem bőséges RAM-ból csíp le magának, 8-12 MB-ot, amin egy dedikált videokártyával lehetne segíteni, de sajnos csak PCI-ossal lehet bővíteni, abból pedig csak 4 MB-osom van (S3 Trio3D), amivel rosszabbul megy, mintha az integráltat használná grafikus megjelenítésre (hiába, a 4 MB már kevéske).

(Nincs valakinek egy felesleges 16 MB-os PCI-os VGA kártyája, valami Savage pl.? Megköszönném...)

A másik esélyes végszükségben a Windows FLP. Egy kisebb vinyóra feltettem, jól megy, de egyrészt üvöltően nem legális, másrészt vírusirtó kell alá, ami sokat lassít rajta.

1 komment

Címkék: debian xfce

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr784567974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dslll 2012.06.06. 08:42:42

Hogy miért rugózom a legalitáson?

Két valós cél a géppel:

1. Kolléganőm kérésére adtunk régi , selejtezésre szánt gépet óvodába. Működőt, használhatóan, oprendszerrel. Ugye nem kéne rögtön illegálisat. A magyar nyelv meg nem árt (bár a gyerekek gyorsan tanulnak).

2. Apósomnak tervezek alternatívát, a mostani gép kezd lassan kiöregedni. Oda éppen lehetne Windows-t ;-), de próbálok neki újat mutatni, kíváncsi vagyok mit szól hozzá, ezért a Linux. Igaz, nem tanul könnyen újat, de javarészt csak böngészik, ott meg mindegy mi alatt. (És ezért szívok a böngészőválasztással.) Egy jól belőtt Linuxot meg nehezebb tönkrevágni. A magyar nyelv itt persze még fontosabb.
süti beállítások módosítása