HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Crunchbang 10 Statler

2011.11.19. 18:00 :: dslll

A Crunchbang Debianon alapszik, Openbox ablakkezelővel, de újabban Xfce-vel is. A 10-es, avagy Statler 2011. februári.

Hivatalos hardverkövetelményt sehol nem találok. (Nem egy szimpatikus dolog. Nemhivatalosan találtam egy ilyet: 600 MHz CPU, 256 MB RAM, 800x600-as felbontás, 2 GB HDD, CD-ROM.)

A letöltött Xfce-s verzió telepítés (ami egy egyértelmű és ismerős negyedóra volt) után simán lefagyott. Live-ban is. Szövegesen újratelepítve is, csak később. :-) Szóval ez értékelhetetlen. (Az sem szimpatikus, hogy csak torrentről lehet letölteni.) Talán az Nvidia TNT2M64 rettenetes 32 MB-jával van a baj, bár eddig nem volt vele gondja semminek.

Az Openbox-os verzió végre elindult. Az indító frissítő script tetszik. Az ultraegyszerű design kevésbé. (Sem a szándékolt fapadosság, sem a művészien túlzásba vitt fekete nem jön be.)

Elkiabáltam :-(. A script 4-edik pontjánál (a 15-ből) lefagyott. Aztán resetek után sorozatosan újra, különböző pontokon. Az ötödiknél be tudtam újra lépni. Elindítottam egy terminált (!), és ... lefagyott. Csodás. Nem is tudom, mikor láttam Linuxot így, jól nevelt Windows módjára csontra fagyni.

Mivel türelmes ember vagyok, kapott még egy lehetőséget. Teljes újratelepítés. (Egy VGA cserével kombinálva, valami ATI 32 MB-ra.)
És lám, ezzel hiba kipipálva, így teljesen rendben megy minden.

A script lement végig, a feketeség lehangoló, nem is egyszerű megszabadulni tőle, de azért sikerült. A minimalista design átverő, azt hinné az ember, hogy majd hű de gyors is lesz, ha ilyen egyszerű és kicsi.
Számok terén így is van (kb. 50 mp bootidő - grub menütől számítva -, és ötvenpár MB memóriafoglalás), de az alkalmazások lassabban indulnak, a Java/Flash megöli a Chromiumot. 
Az alkalmazások és a billentyűzetkiosztás magyar, a menü egyáltalán nem, teljesen angol marad.
Bizonyára lehet magyarítani, és az egész felületet barátságosabbá tenni, de ez idő. A Crunchbang mintha szándékosan volna barátságtalan (nem vagyok a célcsoport tagja, azt hiszem). Az a bajom vele, hogy a feketeség és a minimalizmus csak design, valójában közel sem annyira fapados. Az Antix pl. szintén fapadosnak néz ki, DE cserébe sokkal gyengébb gépen is megy. 
Ez itt egy fordított eye-candy. Fapadosnak kinéző design.

Na, de az Xfce - az ATI-s kártyával ez is megy már - ékes magyar nyelvű, lényegében kifogástalan. (Az oldalsó panel nem.)

Szebb, és gyorsabban lehet kicsit saját magunkhoz igazítani. (A lejjebb látható képernyőkép már nem az eredeti, az ugyanolyan üres és bánatos fekete volt, mint az Openbox-os.)
Így határozottan barátságosabb, picit lassabb, és sokkal inkább csak egy a sok közül, nem kiemelkedő, mint gyengébb gépekre alkalmas disztribúció.*


Negatív: válogatós a hardver terén, nem tökéletes magyarítás, álminimalizmus, nincs megadott hardverkövetelmény.
Pozitív: az indító script ötlete nagyon rokonszenves, Xfce-vel végre pofásabb lehet (de inkább csak hozza az átlagot).

Ennyi erővel Debiant akár. Majd meglátjuk. Szimpátia kérdése. (A Crunchbang-nek Openbox-szal volna értelme, úgy viszont nekem abszolút alkalmatlan.)

(Véleményem szerint azért van egy egészséges egyensúly a minimalizmus és a csicsa között. A túlságosan látványos effektek egyértelműen zabálják az erőforrásokat, de a másik véglet megint túlzás. Aki meg VALÓDI minimalizmust akar, az próbálja ki a Tiny Core Linuxot, vagy az Arch Linuxot.)


Honlap: http://crunchbanglinux.org/
Distrowatch: http://distrowatch.com/table.php?distribution=crunchbang
Fórum: http://ubuntu.hu/node/26876, http://ubuntu.hu/node/25900
Teszt: http://www.lacyc3.eu/chrunchbang-regi-gepekre ("fitoktat", he?)

* Hopp, elnézést kell kérnem: "CrunchBang Linux is not primarily designed for old systems", idézet a honlapról.

Szólj hozzá!

Címkék: debian openbox xfce

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr473334376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása