HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Puppy Linux 5.2

2012.05.05. 18:00 :: dslll

Kifejezetten régi, gyengébb gépekre kitalált, kicsi és gyors, de teljesértékű linux disztró. Eredetileg két fontos baj van vele:
1. Angol nyelvű.
2. Alapban root az egyetlen felhasználó, ami baj.

Nem is említeném, ha nem lenne egy lelkes magyar gárda, aki jó magyarításokat csinál (így az első problémán segít). Három verziót próbálok ki, a Lucid Puppy 5.25-öt (angol nyelvű iso + magyar nyelvi csomag), ugyanennek az Enlightenment ablakkezelős változatát, a Macpup 5.25-öt, és a Wary 5.20-Hu-t, ami a hosszú támogatásos verzió.

Használtam régebben Puppy-t, de valamit nagyon elcsesztek az újakkal. Az egyik hiba, hogy a telepítő (Universal installer) nem futtatja le a grub-ot, azt külön kell. Így erősen csökken az OOB érték, meg kicsit jobban érteni is kell hozzá.
A másik hiba sokkal nagyobb. A Puppy egyik verziója sem volt hajlandó menni sem egy Nvidia TNT2M64-el (újra belebotlottam egybe, ez nem a korábbi), sem egy ATI Radeon 7000-el. A Radeonnal csak addig volt kép, amíg karakteres volt, az Nvidiával ment, de nagyon lassú volt a megjelenítés. Xvesára meg hadd ne váltsak már.
Kénytelen voltam elővenni egy S3-as Virgét (4 MB AGP), azzal megy. Röhej. Nem rémlik korábbról, hogy a Puppy válogatott volna bármiben. Elszomorító. De sajnos az Xorg_high telepítése után is lassú a megjelenítés. Visszaraktam a Radeon-t, és Xvesára váltottam. Így most gyorsabb. Abszurdum.

Először a Lupu 5.25-öt tettem fel, ez mondható az eredetinek. A magyarítás - amit külön csomagban kell letölteni - elfogadható, persze nem tökéletes, de ez megbocsátható. A grafika kicsit fapados, de aranyos. Az alkalmazások is a kisebbek közül valók, de lehet válogatni bőven, tettem fel Chromiumot, Operát, Seamonkey-t.
Én még 4.x Puppy-t használtam, ami SOKKAL gyorsabb volt, az 5-ösök jóval lassabbak. A bootidő 1 perc, igaz RAM-ot csak 34 MB-ot eszik alapban.





Következzen a Wary. Ebben már benne van a magyarítás, Seamonkey, Flash. (És valójában 5.2.1.) Jobban tetszik, bár elég simán csak kék. Sajnos ez is csak Xvesával volt hajlandó menni a Radeonon. Gyorsabb, 40 másodperc a boot, és csak 24 MB RAM-ot fogyaszt. Viszont egy csúnya hiba: a menü többször is angol nyelvű maradt (máskor magyar volt), miközben az asztali ikonok mindig magyarok voltak. ?!








Utolsónak maradt a Macpup. Széééép! Ezért megbocsátható a bő egy perces bootidő, igaz RAM-ból csak 38 MB-ot eszik. Az Abiword valamiért angol nyelvű, de a Firefox (5-ös) viszont magyar. A billentyűzetet és a locale-t kétszer kellett magyarra állítanom, de aztán jó lett. A menü a balszélső ikonról is indítható. (Ez is csak Xvesával ment.)

A Wary racionálisan jobban bejön, de ez sokkal szebb. Nehezen választanék.



Honlap: http://puppylinux.org/, http://puppylinux.hu/, http://puppylinux.hu/puppyszoftver/?cat=15
Nem egyszerű eligazodni, annyi verzió van, és a pupletekről nem is beszéltünk. Az eredeti a Puppy 5.x. (A régi kernellel, gyenge gépekre még talán létezik a Puppy 4.x, ez elindult nekem 366 MHz/64 MB RAM-on, használhatóan.) Ezt azért hívják Lucid-nak, mert az Ubuntu tárolóit is tudja használni, vagyis óriási mennyiségű szoftverből tudunk válogatni. Van egy hosszú támogatási idejű ('LTS') verzió, ez a Wary. Sőt, van már Slackware alapú, ez a Slacko, és az új gépekre optimalizált, ez a Racy.
Distrowatch: http://distrowatch.com/table.php?distribution=puppy, http://distrowatch.com/table.php?distribution=macpup

Szólj hozzá!

Címkék: enlightenment jwm

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr513402926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása