HTML

Linux régi gépre

Saját célra keresek linux disztribúciót régi gépre. Megosztom tapasztalataimat, hátha másnak is jól jön, vagy én kapok jobb tippet. (Mielőtt hozzászólsz, légy szíves itt lejjebb elolvasni a README-t.)

Utolsó kommentek

  • bonifac: @rcmasina: Ilyen listát nem tudok, a 7.2-es fóru... (2012.10.14. 21:59) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @bonifac: Köszönöm a választ !Tudnál valamilyen ... (2012.10.14. 20:23) Off 1: FreeNAS 7
  • bonifac: @rcmasina: A kártyádnak Linux támogatása van, de... (2012.10.14. 10:39) Off 1: FreeNAS 7
  • rcmasina: @dslll: Szia ! Rég nem jártam erre.Nincs véletle... (2012.10.13. 21:39) Off 1: FreeNAS 7
  • dslll: A 3-as nem tetszik. Az Xfce nem tetszik benne. I... (2012.09.12. 19:58) Ráadás: Snowlinux 2.0
  • Utolsó 20

Zenwalk 7.0

2011.11.26. 18:00 :: dslll

Ugorjunk akkor most a végére az ábécének.

A Zenwalk eredetileg a Slackware-en alapult (mára már kevesebb köze van hozzá). Az alapértelmezett ablakkezelő az Xfce, de lehetséges Gnome és Openbox használata is.

Hardverkövetelmények: Pentium III, 256 MB RAM, 4 GB HDD.
A próbált 7-es verzió 2011. márciusi (a Gnome-os májusi).

A Gnome-ossal kezdtem. A telepítő először csak keveset kérdez (partíciók, lilo), aztán telepít, és újraindítás után folytatja a kérdezősködést.
Valamiért 87 Hz-en próbálta hajtani a képernyőt, ezt 85 Hz-re visszavéve mindjárt nem akarta kivájni a szemem a vibrálás.
A felület szép, igényes, Gnome-hoz képest gyors is (amúgy nem annyira, inkább 3/5, mint 4/5). A menü magyarsága nem kifogástalan, pár helyen angol maradt, de az eddigi átlagot bőven hozza, sőt, lehet, hogy az egyik legjobb.
Viszont az alkalmazások sajnos angol nyelvűek (Libre Office, Icecat). A Netpkg meg nem Synaptic-hoz szokott embernek való, de némi utánolvasás után azért boldogultam vele. :-)
Amit én felraktam  (Abiword - a LibreOffice szép, de kicsit nagyravágyó -  és a Google Chrome - érdekes, hogy nem Chromium - ), azok bezzeg magyar nyelvűek. Illetve az utóbbit nem tudom, mert el sem indul, sőt valamit nagyon kinyírt. :-( Az Icecat egyébként jobb, mint az Antix-os Iceape volt.

A Libre Office-t magyarítottam, de közben azzal jött, hogy kevés a lemezterület, úgy látszik ő a 4 GB minimumot elég szigorúan vette. Pedig saját adat nincs is rajta. 6-8 GB vinyó kell minimum.

Folytatás az Openbox-szal. Szokás szerint nem tetszik :-) (túl apró karakterek, túl gyors a menü), bár csináltak Start Menüt (bal felső sarok) - ez jó - , ami valamennyire tud magyarul, de az Asztalon bárhova kattintáskor előjövő menü egyáltalán nem. Végre Firefox, Abiword és Gnumeric. Előbbi angol, utóbbiak magyarok. A netpkg egyre jobban megy. :-)
Az Openbox végre elég gyors, és az alkalmazások is ehhez mértek.
Erre sikeresen felraktam végre a Chrome-ot, és magyar is. (És el is indult. :-))
Ez az első, amiben nem volt alapban screenshot progi (a zenshot nevűt választottam). És ez az első, ami rosszul állította be az órát (egy óra késés). Ja igen, bootidő 70 másodperc (lilo menütől számítva), memóriafogyasztás 89 MB. (A Gnome-os verziónál elfelejtettem megnézni, de most már nem is fogom.)


 

 

Az alapértelmezett Xfce-s változatot vettem a végére. A telepítés már rutinból, laza félóra - ez is 87 Hz-en kezd :-) - , a menü magyar nyelvű, az alkalmazások viszont nem, amelyek a Gnome-éihoz állnak közelebb (LibreOffice, IceCat). A terminálablak áttetsző, ez szééép. (Azt el is felejtettem írni, hogy Java és Flash alapból van.) Kb. 10 MB-val több RAM-ot eszik, mint az Openbox-os.
A netpkg-val már jóbarátok vagyunk. (Könnyű megtanulni, igazából olyan, mint egy fapados és lassú apt ;-). Feltehetném a slapt-get-et, állítólag az jobb.) LibreOffice hipp-hopp magyarítva, Abiword és Chrome feltéve.
 

Összesítve a három verziót: Bárcsak lenne egy (majdnem) tökéletes közöttük. A Gnome szép, de lassú is (bár Gnome-hoz képest igazából nem), a másik kettő alkalmasabb a célra. A magyarítás nem 100% (az Openbox-osban a legkevésbé), és az alkalmazások sem egészen OOB-k. Ha választanom kell, az Xfce-sre szavazok. Bár a Gnome-os szebb....
Telepíteni és kezelni könnyű, a netpkg gyorsan megtanulható, alapvetően barátságos és pofás a Zenwalk 7.0. Amire nekem kell, arra ugyan nem jó :-), túl sokat kell telepítgetni, de ettől függetlenül ajánlható darab. Saját célra mindenképpen szóba kerülne.

Honlap: http://www.zenwalk.org/
Distrowatch: http://distrowatch.com/table.php?distribution=zenwalk

Szólj hozzá!

Címkék: gnome openbox xfce slackware

A bejegyzés trackback címe:

https://lightlinux.blog.hu/api/trackback/id/tr373335107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása